Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

F.A.Q   /   Penajaan
1) Apakah komponen penajaan yang ditawarkan di bawah program penanaman pokok di bawah Yayasan Hijau Malaysia?
Melalui sumbangan dana kewangan (penajaan) yang diterima daripada syarikat korporat, komponen yang akan disediakan di bawah Yayasan Hijau Malaysia adalah seperti berikut:
  • Penyediaan dan penanaman anak pokok;
  • Servis penyelenggaraan dan rawatan pokok selama 2 tahun;
  • Penggantian anak pokok sebanyak 1 kali (sekiranya perlu/pokok mati);
  • Pelaporan status pokok yang ditanam; dan
  • Komponen penandaan kawasan penanaman oleh syarikat.
2) Bagaimanakah sumbangan penajaan daripada syarikat korporat akan digunakan di bawah program penanaman pokok Yayasan Hijau Malaysia?
Sumbangan dana kewangan (penajaan) daripada syarikat korporat akan digunakan mengikut keperluan syarikat tersebut. Secara asasnya, terdapat 2 situasi iaitu:

Situasi A - 100% jumlah penajaan daripada syarikat boleh digunakan untuk komponen penanaman pokok sahaja; atau

Situasi B - Jumlah penajaan tersebut boleh dibahagikan di antara komponen penanaman pokok dan penganjuran majlis program penananam pokok.
2 rekod

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my