Hak Cipta © 2022, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

F.A.Q   /   Kempen
1) Adakah Kementerian Tenaga dan Sumber Asli akan menaja bekalan anak pokok kepada mana-mana pihak yang berminat untuk mengadakan program penanaman pokok?
Tidak. Bekalan anak pokok boleh dibeli di nurseri-nurseri yang disenaraikan di ruangan marketplace laman web www.100jutapokok.gov.my atau di mana-mana nuerseri yang berdekatan.
2) Adakah maklumat berkenaan kempen ini terdapat di sosial media?
Ya. Anda boleh melayari laman berikut:
  • Facebook: Kempen Penanaman 100 Juta Pokok https://www.facebook.com/100jutapokok
  • Twitter: Kempen Penanaman 100 Juta Pokok (@100jutapokok) https://www.twitter.com/100jutapokok
  • Instagram: https://www.instagram.com/100jutapokok
3) Adakah pokok Aloe vera (Lidah Jin) pokok berkayu?
Tidak. Pokok Aloe vera (Lidah Jin) adalah pokok dalam kategori tumbuhan tidak berkayu.
4) Apakah jenis pokok yang boleh ditanam untuk kempen ini?
Jenis pokok boleh ditanam untuk kempen ini adalah tumbuhan berkayu yang mempunyai akar, batang, dahan dan daun.
5) Apakah Program Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok?
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok bertujuan untuk meningkatkan kesedaran bagi memelihara kawasan hijau yang akan dilitupi oleh pokok-pokok dan kawasan hutan di seluruh negara untuk kesejahteraan dan kehidupan lestari. Selain itu, kempen ini juga bertujuan untuk menyemai semangat cinta dan menghargai alam semula jadi serta memupuk kefahaman mengenai penyelesaian berasaskan alam semula jadi (Nature-based solutions) dalam mencapai kehidupan lestari yang lebih baik dan menghijaukan Malaysia.
6) Bagaimanakan untuk saya sertai kempen ini?
Anda boleh menyertai kempen ini dengan memuat naik gambar pokok yang telah ditanam melalui aplikasi mudah alih 'Penghijauan Malaysia' atau di laman web www.100jutapokok.gov.my
7) Berapakah tempoh masa kempen ini di jalankan?
Program Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok bermula daripada tahun 2021 hingga 2025.
8) Di manakah tempat saya boleh menanam pokok?
Anda boleh menanam pokok di mana-mana sahaja, sama ada laman rumah sendiri atau kawasan-kawasan yang dibenarkan oleh pemilik dan pihak pengurusan kediaman anda. Anda perlu semak dan merujuk kepada peraturan Pihak Berkuasa Tempatan serta peraturan-peraturan lain yang berkuatkuasa di kawasan tersebut.
9) Siapakah yang boleh menyertai kempen ini?
  • Semua penduduk Malaysia
  • Agensi Kerajaan
  • Syarikat-syarikat swasta
  • Badan Bukan Kerajaan (Non-Governmental Organisation)
  • Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta
  • Sekolah-sekolah kerajaan dan swasta
9 rekod

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Tenaga dan Sumber Asli tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello@100jutapokok.gov.my