Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

F.A.Q   /   Aplikasi
1) Adakah saya perlu membayar untuk menggunakan aplikasi mudah alih Penghijauan Malaysia ini?
Tidak. Muat turun dan pendaftaran aplikasi mudah alih Penghijauan Malaysia adalah percuma.
2) Apa itu aplikasi mudah alih 'Penghijauan Malaysia'?
Aplikasi mudah alih Penghijauan Malaysia berfungsi sebagai platform untuk memuat naik info berkenaan pokok yang ditanam oleh mereka yang terlibat dengan kempen ini.
3) Apakah langkah-langkah yang perlu diambil untuk berdaftar dengan aplikasi mudah alih ini?
Langkah 1:
Muat turun dari Galeri Mudah Alih Kerajaan Malaysia (GAMMA), Apple App Store dan Google Play Store.

Langkah 2:
Selepas memeriksa skrin yang menjelaskan tujuan aplikasi berkenaan, Tekan "Teruskan" untuk dibawa ke paparan "Log Masuk". Kemudian tekan "Daftar" untuk mendaftar sebagai pengguna baharu.

Langkah 3:
Isikan maklumat yang berkenaan, tekan "Hantar". Maklumat pautan dan kata laluan pendaftaran akan dihantar melalui emel.

Langkah 4:
Aktifkan pautan yang telah dihantar melalui emel. Anda boleh menukar kata laluan selepas berjaya mendaftar masuk.

Langkah 5:
Untuk daftar masuk dalam aplikasi Penghijauan Malaysia.
4) Apakah peranti yang menyokong aplikasi mudah alih 'Penghijauan Malaysia'?
Untuk menggunakan aplikasi mudah alih Penghijauan Malaysia, anda memerlukan peranti yang memenuhi keperluan sistem dan keserasian kandungan yang berkaitan, akses Internet dan sistem operasi yang serasi. Bagi pengguna peranti Android, aplikasi mudah alih ini boleh dimuat turun dan digunakan dengan perisian operasi 5.0 (Lollipop) ke atas. Bagi pengguna iOS pula, peranti perisian operasi iPhone tersebut mestilah iOS 11 ke atas.
5) Di mana saya boleh muat turun aplikasi mudah alih 'Penghijauan Malaysia'?
Aplikasi mudah alih 'Penghijauan Malaysia' boleh dimuat turun dari Galeri Mudah Alih Kerajaan Malaysia (GAMMA), Apple App Store dan Google Play Store.
5 rekod

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my