Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

SBC tanam 1,000 pokok, sambut ulang tahun ke-25
diterbitkan pada 20 June 2023

Sarawak Biodiversity Centre (SBC) telah menanam 1,000 pokok di Hutan Simpan Sabal sempena sambutan ulang tahun SBC ke-25 pada 20 Jun 2023.

Seramai 100 peserta yang terdiri daripada staf SBC dan Jabatan Hutan Sarawak (JHS) serta komuniti Sabal telah menghadiri aktiviti tersebut.

Pokok-pokok asli yang bernilai tinggi seperti belian (Eusideroxylon zwageri), meranti lang (Rubroshorea elliptica) dan meranti melantai (Rubroshorea macroptera) telah berjaya ditanam.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif SBC, Dr Yeo Tiong Chia dan wakil JHS, Biha Razali.

Program ini merupakan sokongan terhadap Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dan Kempen 'Greening Sarawak' yang giat dilaksanakan oleh JHS.

Sumber: Jabatan Hutan Sarawak

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my