Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

JHS, UiTM, Pustaka Negeri Sarawak tanam pokok
diterbitkan pada 09 June 2023

Jabatan Hutan Sarawak (JHS) bersama Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Pustaka Negeri Sarawak menjalankan aktiviti penanaman pokok di Pustaka Negeri Sarawak pada 9 Jun 2023.

Aktiviti yang bertemakan 'Trees for The Future' ini merupakan inisiatif UiTM Kampus Sarawak. Ia juga merupakan sokongan kepada Program Penghijauan Malaysia dan Kempen 'Greening Sarawak' yang giat dijalankan JHS.

Seramai 111 peserta yang terdiri daripada staf JHS, Pustaka Negeri serta pelajar dan pensyarah UiTM telah menanam 100 pokok hiasan sumbangan JHS. JHS juga membantu dalam penyediaan kawasan penanaman.

Turut hadir, Pengerusi Lembaga Pengurusan Pustaka, Tan Sri Dr Amar Hamid Bugo; Timbalan Pengarah Hutan, Happysupina Sait; dan Penolong Rektor UiTM Kampus 2, Profesor Madya Dr Hasmah Mohidin.

Sumber: Jabatan Hutan Sarawak

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my