Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Kum Hoi Engineering Industries hijaukan bumi
diterbitkan pada 23 September 2023

Kum Hoi Engineering Industries Sdn. Bhd., syarikat pemesinan dan fabrikasi kepingan keluli telah menjalankan aktiviti penanaman pokok di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Kepong pada 23 September 2023.

Seramai 21 staf yang diketuai oleh Tan Yan Hong, Eksekutif Pengawalan Perancangan Pengeluaran syarikat tersebut telah menghadiri aktiviti tersebut.

Aktiviti tersebut juga menyokong Program Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok.

Saifulhazlin Abd Rahim, Pembantu Penyelidik FRIM menyampaikan ucapan alu-aluan manakala Mohd Nizam Achin, staf Cawangan Pengurusan Hutan FRIM memberi taklimat keselamatan serta cara penanaman.

Sebanyak 22 pokok yang terdiri daripada kasai (Pometia pinnata), jambu bol (Syzygium malaccense), meranti kepong (Rubroshorea ovalis), belian (Eusideroxylon zwageri), merawan siput jantan (Hopea odorata) and meranti temak nipis (Anthoshorea roxburghii) telah ditanam.

Sumber: FRIM

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my