Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Pejabat Pendidikan promosi penanaman pokok di sekolah Daerah Sipitang
diterbitkan pada 24 May 2023

Pejabat Pendidikan Daerah Sipitang dengan kerjasama Jabatan Perhutanan Sabah (JPS) dan Pejabat Perhutanan Daerah Sipitang telah melancarkan program pengedaran pokok di sekolah-sekolah daerah tersebut pada 25 Mei 2023.

Program tersebut menyokong Kempen Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok.

Pokok spesies kelat paya (Syzygium myrtifolium) diedarkan dalam program tersebut. Setakat 8 Jun 2023 , sebanyak 555 anak pokok telah diedar dan ditanam di sembilan sekolah.

Sejumlah 29 sekolah secara keseluruhannya yang melibatkan 1,885 anak pokok akan diedar dan ditanam dalam inisiatif tersebut yang akan diteruskan sehingga 31 Ogos 2023.

Sumber: Jabatan Perhutanan Sabah

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my