Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

JHS, Rotaract Club of Swinburne tanam 519 pokok
diterbitkan pada 08 April 2023

Jabatan Hutan Sarawak (JHS) dan Kelab Rotaract Club of Swinburne telah mengadakan aktiviti penanaman 519 pokok di Hutan Simpan Sabal pada 8 April 2023.

Aktiviti ini melibatkan 50 peserta yang terdiri daripada sukarelawan dan kakitangan JHS dan kelab tersebut.

Pokok-pokok yang ditanam terdiri daripada spesies bintagor putih (Calophyllum lowii), meranti bumbung (Anthoshorea dealbata), kapur (Dryobalanops aromatica), meranti tembaga (Rubroshorea leprosula), luis ribu (Hopea vaccinifolia) dan lun daun tebal (Richetia subcylindrica).

Aktiviti ini dijalankan untuk menyumbang kepada Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dan 'Greening Sarawak'.

Sumber: Jabatan Hutan Sarawak

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my