Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

P'WAJAH tanam pokok sempena Hari Wanita
diterbitkan pada 19 March 2023

Persatuan Wanita Jabatan Perhutanan Sabah (P'Wajah) telah mengadakan aktiviti penanaman pokok di Sandakan Rainforest Park, Hutan Simpan Kebun Cina pada 19 Mac 2023 sempena sambutan Hari Wanita (8 Mac).

Aktiviti tersebut disertai persatuan wanita di Sandakan seperti Persatuan Wanita Polism Penjara, Kastam, Pandu Puteri, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Polis Marin.

Datuk Frederick Kugan, Ketua Konservator Hutan Jabatan Perhutanan Sabah telah merasmikan aktiviti tersebut.

Para peserta telah menanam 110 pokok belian (Eusideroxylon zwageri), bayur (Pterospermum diversifolium), pulai (Alstonia macrophylla) dan selangan batu laut (Shorea falciferoides).

Rosita Patrick Limy, Pengerusi P'Wajah merakam ribuan terima kasih kepada semua pihak yang telah menjayakan program sambutan tersebut.

Sumber: Jabatan Perhutanan Sabah

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my