Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

JKR tanam pokok di Ibu Pejabat JPS
diterbitkan pada 06 March 2023

Jabatan Kerja Raya (JKR) telah mengadakan aktiviti penanaman pokok di Ibu Pejabat Jabatan Perhutanan Sabah (JPS) yang terletak di Hutan Simpan (HS) Khazanah pada 6 Mac 2023.

Aktiviti tersebut diadakan sempena lawatan kerja Cawangan Akaun JKR ke JPS yang bertujuan mengadakan dialog serta melihat Proses Bayaran dan Terimaan.

Rombongan JKP diketuai Noorhaneem Shahrain, Ketua Penolong Pengarah (Cawangan Akaun) bersama 16 pegawai Ibu Pejabat JKR dan Bahagian Sandakan.

Mereka disambut Azmin Bekrin, Timbalan Ketua Bahagian Belanjawan dan Kewangan (KEW) JPS serta staf Bahagian KEW.

Para hadirin menanam 20 pokok sengkuang (Dracontomelon dao) dan selangan batu laut (Shorea falciferoides)

Sumber: Jabatan Perhutanan Sabah

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my