Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Pokok Kapur
diterbitkan pada 20 October 2022

Pokok kapur di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) amat terkenal dengan corak "susun suai" (crown shyness) di langit, iaitu suatu fenomena semula jadi yang terhasil daripada silara pokok-pokok ini yang tidak bertindih ataupun bersentuhan antara satu sama lain.

Nama saintifiknya, Dryobalanops aromatica (family Dipterocarpaceae), merujuk kepada bau damar yang harum. Seluruh bahagian pokok kapur mengeluarkan bau damar termasuk daun-daun gugur yang diramas.

Pada zaman dahulu, minyak kapur barus diperoleh dengan menoreh batangnya dan dieksport ke negara Cina dan Jepun untuk menghasilkan ubat makan serta sapu.

Kapur merupakan spesies pokok kayu balak Asia Tenggara. Taburannya terhad kepada Sumatera, Semenanjung Malaysia dan Borneo, serta sering tumbuh secara berkelompok di tanah bersaliran baik di kawasan lereng bukit.

Batang pokok ini berbentuk silinder yang lurus dan boleh mencapai ketinggian 60 m, disokong dari bawah oleh banir yang kadangkala mencapai beberapa meter tinggi. Kayu balak kapur digunakan dalam pembinaan berat terutamanya sebagai kayu landasan kereta api pada masa dahulu.

Kenali pokok kita
Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my