Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Kenali Pokok Jelutong
oleh Tan Kok Kiat diterbitkan pada 12 September 2022

Pernahkah anda melihat daun pokok yang kelihatan seperti bulu tangkis. Ya, daun ini merupakan pokok jelutong atau nama saintifiknya Dyera costulata. Daun baharu jelutong mempunyai sejenis ciri dipanggil "ketapang", dan ia merupakan daun yang menyerupai bulu tangkis. Daun baharu akan menggantikan daun lama yang sudah jatuh. Daun jelutong tumbuh secara berpusar dan lazimnya mempunyai 4-8 daun.

Ketinggian pokok jelutong boleh mencecah 60 m. Semasa kecil, kanopinya berbentuk "monopodial" atau pagoda dengan dahan-dahan yang berlapis. Apabila matang, kanopinya akan berkembang menjadi bentuk terbuk supaya boleh mendapat pencahayaan yang optimum.

Jelutong akan mengeluarkan getah putih dari kulit kayunya. Getah ini telah dijadikan gula getah atau gam kunyah sebab rasanya yang neutral dan mempunyai konsistensi yang sesuai. Disebabkan permintaan yang tinggi untuk getah jelutong, ia pernah dieksport ke Amerika Syarikat sehingga mencecah 1,416 tan pada 1929 (Ng, 2010). Getah ini juga boleh dicampur dengan getah yang beracun untuk dijadikan sumpitan.

Kayu Jelutong merupakan kayu keras ringan dan berwarna putih, jadi kayu ini sangat sesuai untuk dijadikan pensil, pencungkil gigi, bingkai gambar, papan lukis, kasut tumit dan patung kayu.

Jelutong juga digunakan sebagai nama tempat atau jalan. Contohnya, Jalan Jelutong di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Kepong di mana pokok-pokok tersebut telah ditanam sejak tahun 1930 (Ng, 2021).

Rujukan

  1. Jelutong: Pokok Getah Tempatan. Retrieved September 12, 2022, from https://www.frim.gov.my/ms/warna-frim/jelutong-pokok-getah-tempatan/
  2. Ng, F.S.P (2010). 100 Years of Tropical Forest Research: The Story of the Forest Research Institute Malaysia. Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Malaysia. pp. 142.

Kenali pokok kita
Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my