Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Kenali Pokok Kebangsaan
diterbitkan pada 21 June 2022

Pokok Merbau telah dipilih sebagai Pokok Kebangsaan Malaysia pada 23 Ogos 2019 sebagai usaha meningkatkan kesedaran akan pentingnya pemuliharaan kekayaan biodiversiti negara serta untuk membangkitkan semangat cintakan khazanah hutan kita.

Merbau yang nama saintifiknya Intsia palembanica merupakan spesies daripada keluarga Fabaceae. Selain Malacca teak, ia juga dikenali sebagai borneo teak, moluccan ironwood, ipil, kwila dan mirabow.

Pokok ini biasanya bersaiz sederhana besar hingga besar, berbatang lurus, tumbuh hingga 50 m tinggi dan berakar banir hingga 4 m tinggi. Merbau adalah pokok kayu keras tropika yang berkualiti tinggi.

Spesies pokok ini didapati secara meluas di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Merbau tumbuh di hutan tanah pamah terutamanya di pinggir sungai hingga ketinggian 1000 m dari aras laut.

Kayunya tahan lama serta tahan serangan anai-anai. Ketahanannya terbukti dengan penemuan artifak-artifak purba diperbuat daripada kayu merbau yang berusia hampir 900 tahun dan masih berada dalam keadaan kukuh di Gua Ago Batu Tulug, Kinabatangan, Sabah.

Kenali pokok kita
Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my