Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Kenali Meranti Tembaga
diterbitkan pada 16 February 2022

Pokok meranti tembaga (Shorea leprosula) tergolong dalam famili Dipterocarpaceae. Pokok ini mempunyai bunga kecil dan harum yang didebunga (pollinated) oleh serangga kecil dari order Thrysanoptera.

Pokok ini boleh tumbuh sehingga 60 m tinggi, dengan diameter batang pokok mencapai sehingga 1.5 m.

Selain meranti tembaga, nama-nama tempatan lain bagi spesies ini termasuk meranti betul (Terengganu), meranti bunga (Negeri Sembilan), meranti lampung dan meranti temak (Kedah), meranti hijau dan meranti kait-kait (Pahang) serta meranti sabut (Perak). Di Sabah, pokok ini dikenali sebagai seraya tembaga.

Spesies ini tergolong dalam kategori 'Kurang Membimbangkan' (Least Concern) dalam Senarai Merah Malaysia.

Kredit sumber: Laman Facebook Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)

Kenali pokok kita
Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my