Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Pokok Kelumpang Burung
diterbitkan pada 22 June 2021

Dikenali sebagai kelumpang burung kerana buahnya amat digemari oleh kebanyakan burung. Sterculia parviflora merupakan spesies pokok dalam famili Sterculiaceae. Sterculia berasal dari perkataan Sterculius (Raja Kompos) dalam mitologi Roman, yang merujuk kepada aroma bunga yang kurang menyenangkan bagi genus ini.

Sterculia parviflora dikatakan sebagai salah satu daripada pokok Sterculia yang terbesar di rantau ini. Pokok ini boleh mencapai ketinggian sehingga 7-20m dan batang berukuran 180cm dengan kulit kayu yang bewarna seakan-akan merah jambu. 3 pokok yang ada di KK4 ni baru dalam ketinggian 5 hingga 7meter sahaja. Ia mempunyai daun ringkas yang berbentuk bujur dan bujur eliptik bersaiz 10-27cm panjang dan 5-15cm lebar.

Pod biji benihnya yang besar serta berwarna merah dengan tekstur baldu, sangat menyerlah untuk menarik perhatian hidupan liar terutama burung serta spesies pemakan buah. Tupai amat suka memakan buahnya sebelum pod biji benih tersebut terbuka bagi mendapatkan biji hitam di dalamnya. Monyet pula dikatakan gemar meminum jus dari pod biji benih yang belum terbuka.

Pokok ini sering digunakan sebagai tumbuhan hiasan dan boleh dijumpai di India, Indonesia, Malaysia dan Singapura. Ia direkodkan sebagai spesies ‘Risiko Rendah’ berdasarkan Buku Data Merah IUCN. Spesies ini biasa terdapat di hutan tanah rendah dan hutan bukit.

Kredit Sumber: Kebun Komuniti Presint 14

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my