Hak Cipta © 2023, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Gutta Percha: Sejarah yang tidak diketahui ramai
diterbitkan pada 03 May 2021

Hasil bumi tanah kita pernah mencipta sejarah dunia, namun dikomersialkan orang asing hingga generasi hari ini tidak lagi mengenali pokok getah percha. Gutta Percha atau Pokok Nyatoh Taban Merah nama saintifiknya Palaquium gutta daripada famili Sapotaceae merupakan spesies pokok yang suatu ketika dahulu pernah menjadi pokok berharga kepada Kerajaan British.

Permintaan tinggi spesies tersebut disebabkan oleh kegunaan getah pokok ini sebagai penyalut kabel dalam air semasa perkembangan pesat telekomunikasi antarabangsa pada pertengahan abad ke-19. Permintaan tinggi & eksploitasi yang melampau terhadap pokok inilah yang mendesak British untuk memulakan pengurusan hutan serta penyelidikan perhutanan di Tanah Melayu pada hujung abad ke-19 sehinggalah kepada penubuhan Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) tahun 1985.

'Gutta' bermaksud 'getah' manakala 'percha' adalah nama pokok tersebut. Pokok ini mula mengeluarkan getah berwarna putih bila melebihi 15 tahun. Pada suhu bilik, getah gutta percha adalah keras namun apabila dipanaskan, bahan ini boleh dikepal-kepal menjadi pelbagai bentuk. Sifatnya yang mudah lentur & tahan tekanan tinggi inilah yang menyebabkan ianya sesuai untuk pembuatan penyalut dawai dalam air, selain ianya digunakan sebagai pelapis bola golf, dalam rawatan gigi, penghasilan genggaman pistol dan bahan perhiasan.

Sumber informasi daripada: FRIM

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nrecc.gov.my