Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Keunikan pokok kayu keras terberat di dunia
diterbitkan pada 09 April 2021

Pokok belian (Eusideroxylon zwageri) merupakan sejenis pokok yang unik dan mempunyai ciri pertumbuhan yang istimewa. Ia merupakan pokok kayu keras yang bukan tergolong dalam kumpulan Dipterokarpa. Pokok belian tumbuh dengan perlahan dan mengambil masa sehingga 120 tahun untuk mencapai garis pusat 30 cm. Pokok ini boleh tumbuh sehingga 30 m - 40m tinggi, dengan diameter batang pokok mencapai 1 m. Biji benih pokok belian adalah beracun dan sangat keras.

Pokok ini dikenali sebagai Belian (Sabah dan Sarawak), Borneo ironwood (European Union), Onglen, Tebelian, Tulian, dan Ulin (Indonesia) serta Biliran, Sakian dan Tambulian (Filipina). Taburan semulajadi pokok ini adalah di Indonesia (Kalimantan dan Sumatera), Malaysia (Sabah dan Sarawak) dan Filipina.

Pokok belian tumbuh di kawasan hutan tanah pamah dan hutan sekunder dengan ketinggian 500 m dari paras laut. Biasanya, pokok belian boleh dijumpai di sepanjang sungai. Pokok belian juga merupakan pokok rasmi negeri Sarawak. Pokok belian merupakan pokok yang tergolong antara kumpulan pokok kayu keras terberat di dunia dan amat bermutu serta mempunyai nilai pasaran yang tinggi. Kayunya sangat keras, tidak mudah reput dan tahan secara semula jadi disebabkan ciri-ciri anatomi unik sehingga ia digelar "Borneo ironwood". Pokok ini juga mempunyai kepadatan yang tinggi sehingga tidak akan timbul di dalam air. Kayu belian banyak digunakan dalam pembinaan berat dan berskala besar seperti membuat struktur rumah, tiang, lantai dan dinding. Selain itu, tunggul kayu pokok belian yang ditanam akan kekal di tanah sehingga berpuluh-puluh tahun lamanya. Kepingan belian juga dibuat sebagai hiasan luar bumbung rumah. Seluruh struktur rumah tradisional di Sarawak juga dibina menggunakan kayu belian. Malahan di sesetengah tempat di Sarawak, tiang elektrik masih lagi menggunakan kayu belian.

Kredit gambar dan info kepada: FRIM, Borneodihati dan Thesarawaklegacy

Kenali pokok kita
Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my