Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

Keistimewaan Tongkat Ali
diterbitkan pada 31 December 2020

Nama 'tongkat ali' sudah tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia, namun ramai mungkin tidak pernah melihat pokoknya.

Nama saintifiknya, iaitu Eurycoma longifolia menjelaskan serba sedikit mengenai ciri-ciri fizikal pokok tongkat ali.

'Eury' bermaksud lebar dan 'come' bermaksud jambak dalam bahasa Yunani, maka gabungan nama genus Eurycoma merujuk kepada ciri pokok tongkat ali iaitu daun-daun tumbuh berkelompok membentuk suatu jambak yang besar di bahagian atas. Dalam bahasa Latin pula, 'longus' membawa maksud panjang manakala 'folia' merujuk kepada daun. Oleh itu, 'longifolia' menghuraikan daunnya yang agak panjang mencecah satu (1) meter.

Daun-daun tongkat ali bertumpu di hujung batang yang biasanya tidak bercabang, bagaikan bunga manggar yang menyerikan sesuatu acara keraian atau sambutan orang-orang besar seperti majlis perkahwinan, perasmian dan perarakan.

Tongkat ali daripada famili Simaroubaceae ini mempunyai taburan yang luas di Asia Tenggara, iaitu dari selatan Myanmar ke Filipina, Indochina (Thailand, Vietnam, Laos, Kemboja), Sumatera, Semenanjung Malaysia dan Borneo.

Di Malaysia, tongkat ali merupakan pokok kecil setinggi 10 meter yang biasa dijumpai di lapisan bawah kanopi utama di kawasan hutan pantai berpasir sehingga ke kawasan pergunungan sekitar 1,000 meter.

Buah tongkat ali mempunyai lapisan berisi yang diminati burung-burung liar yang memainkan peranan dalam penyebaran biji benihnya. Tongkat ali mengeluarkan jambak bunga yang agak besar dan menarik. Bunganya berkelopak merah hati dan dilitupi bulu.

Akarnya banyak digunakan dalam perubatan tradisional termasuklah sebagai afrodisiak bagi meningkatkan libido dan kekuatan fizikal. Ia juga direbus dalam air yang diambil sebagai tonik kesihatan selepas bersalin, meredakan demam, merawat cacing usus, disentri serta untuk membantu pencernaan, mengubati ulser mulut dan penyakit jaundis. Daunnya boleh direbus dalam air untuk disapu pada bahagian badan untuk mengurangkan gatal-gatal atau demam.

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my