Hak Cipta © 2024, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok dalam Program Penghijauan Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES)
Malaysia
#PokokKitaKehidupanKita
#OurTreesOurLife
Dikuasakan oleh MyBIS
Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

RELeaf Inisiatif Pulihara Kawasan Hutan
diterbitkan pada 07 October 2020

Menteri KeTSA YB Dato' Dr. Shamsul Anuar Nasarah merasmikan Projek RELeaf oleh Syarikat Nestlé (Malaysia) di Taman Rimba Alam, Putrajaya pada 21 September 2020.

Projek RELeaf merupakan inisiatif Syarikat Nestlé (Malaysia) untuk memulihara kawasan hutan terosot melalui penanaman tiga juta pokok di seluruh Malaysia dalam tempoh tiga tahun bermula 2021.

Projek RELeaf ini akan melengkapi Program Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok yang akan dilaksanakan Kerajaan bermula tahun 2021 hingga 2025.

Malaysia komited untuk memastikan sekurang-kurangnya 50% daripada keluasan tanah negara dilitupi hutan, selaras dengan komitmen yang dibuat dalam Sidang Kemuncak Bumi di Rio de Janeiro pada tahun 1992.

Pada masa ini, litupan kawasan berhutan di Malaysia adalah sebanyak 55.3% atau seluas 18.27 juta hektar.

Dasar Perhutanan Malaysia
Dasar ini akan merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi, mitigasi dan adaptasi perubahan iklim, mengaplikasi teknologi perhutanan terkini, memperkasa penyelidikan dan pembangunan serta perkongsian maklumat.
ISBN 9789670250403   •   Kementerian Tenaga dan Sumber Asli   •   2021
Penghijauan Malaysia
Muat turun aplikasi peranti mudah alih Penghijauan Malaysia. Daftar pokok yang ditanam, kumpul lencana (badges) dengan laksanakan tugasan (task), dapatkan mata ganjaran (points) dan nikmati ganjaran (rewards) yang ditawarkan.
Penafian: Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam tidak akan bertanggungjawab diatas maklumat yang diperolehi dari laman-laman pihak ketiga yang tidak ada perjanjian kerjasama dengan pihak kami.
Paparan terbaik melalui Mozila Firefox, Google Chrome atau Microsoft Edge terkini dengan resolusi 1024px x 768px dan ke atas. Sebarang pertanyaan atau maklum balas boleh diemailkan ke hello100jutapokok@nres.gov.my